
Woda z ogórków kiszonych na żołądek i jelita
Woda z ogórków kiszonych zawiera sporo kwasu mlekowego, który pomaga zakwasić żołądek w przypadku niedoboru produkowanego przez niego soku trawiennego. Pomaga przy spowodowanej tym niestrawności, a także poprawia środowisko jelit. Dzięki temu hamuje nadmierną fermentację w jelitach, która jest źródłem gazów, wzdęć i bólu brzucha.

Woda z ogórków kiszonych na cukrzycę
Kwaśne produkty pomagają obniżać stężenie cukru we krwi, które jest podniesione zwłaszcza u osób z cukrzycą. Tak działa nie tylko łączenie ich z posiłkami zawierającymi węglowodany, bo pod wpływem regularnej konsumpcji m.in. wody z ogórków kiszonych maleje także stężenie glukozy na czczo.

Woda z ogórków kiszonych na grzybicę
W wodzie z kiszonych ogórków występują bakterie mlekowe, które hamują aktywność i namnażanie się w układzie pokarmowym mikroflory szkodliwej i chorobotwórczej. Kwaśne środowisko, które im zawdzięczamy, chroni zwłaszcza przed grzybami i pleśniami. Pomaga także zwalczać „od środka” infekcje spowodowane m.in. przez gatunek Candida albicans w jelitach, jamie ustnej czy na skórze.

Woda z ogórków na kaca
Wody z ogórków rozcieńczona wodą działa jak napój izotoniczny. Uzupełnia więc elektrolity tracone wraz z moczem, który przy odtruwaniu organizmu z alkoholu jest wydalany w zwiększonych ilościach. Zapewnia też dawkę witaminy C i bakterii mlekowych, które łagodzą objawy żołądkowo-jelitowe wywołane przez spożycie etanolu. Bakterie te łagodzą ponadto wywołany spożyciem stan zapalny i wspomagają osłabiony układ odpornościowy.