5 z 6
W mięsie tuńczyka można trafić na różne stężenie rtęci,...
fot. AndreySt/GettyImages

Tuńczyk błękitnopłetwy, opastun i żółtopłetwy

W mięsie tuńczyka można trafić na różne stężenie rtęci, dlatego zaleca się ograniczenie jedzenia steków z tuńczyka błękitnopłetwego, opastuna i żółtopłetwego, do jednej porcji w tygodniu. Jako źródło białka polecany jest lekki tuńczyk w wodzie lub w sosie własnym w puszce, którego można bezpiecznie spożywać do trzech razy w tygodniu.

6 z 6
Wybierając rybę należy wziąć pod uwagę nie tylko jej walory...
fot. Photology1971/GettyImages

Które ryby są najzdrowsze, a które najbardziej szkodliwe?

Wybierając rybę należy wziąć pod uwagę nie tylko jej walory smakowe, ale także pochodzenie i sposób połowu.

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw