5 z 6
W mięsie tuńczyka można trafić na różne stężenie rtęci,...
fot. AndreySt/GettyImages

Tuńczyk błękitnopłetwy, opastun i żółtopłetwy

W mięsie tuńczyka można trafić na różne stężenie rtęci, dlatego zaleca się ograniczenie jedzenia steków z tuńczyka błękitnopłetwego, opastuna i żółtopłetwego, do jednej porcji w tygodniu. Jako źródło białka polecany jest lekki tuńczyk w wodzie lub w sosie własnym w puszce, którego można bezpiecznie spożywać do trzech razy w tygodniu.

6 z 6
Wybierając rybę należy wziąć pod uwagę nie tylko jej walory...
fot. Photology1971/GettyImages

Które ryby są najzdrowsze, a które najbardziej szkodliwe?

Wybierając rybę należy wziąć pod uwagę nie tylko jej walory smakowe, ale także pochodzenie i sposób połowu.

Zobacz również

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Polecamy

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?