5 z 10
Napar zielonej herbaty (Camellia sinensis) to popularny...
fot. grafvision/123RF

Zielona herbata

Napar zielonej herbaty (Camellia sinensis) to popularny napój, ale swoje cenne właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wspierające odporność ma tylko przy odpowiednim zaparzeniu. Niefermentowane listki nie znoszą wrzątku, dlatego w zależności od odmiany najlepiej używać wody o temp. 80-90 stopni C. Do herbaty zielonej ani czarnej, która też wspiera ochronę przed infekcjami, nie należy dodawać cytryny, bo zwiększa wchłanianie glinu, który w roślinne występuje w dużych ilościach. Maksymalne spożycie to 6-8 szkl. dziennie.

6 z 10
Gojnik (Sideritis) to zioło znane z właściwości...
fot. anam7/123RF

Herbatka z gojnika

Gojnik (Sideritis) to zioło znane z właściwości przeciwdrobnoustrojowych, w tym antywirusowych. Wspomaga układ odpornościowy i łagodzi stany zapalne, dzięki czemu wspiera także leczenie infekcji oddechowych. Działa skutecznie również w przypadku objawów alergicznych. Zalecana dawka herbatki z gojnika to 2-3 szkl. dziennie. Dobowa dawka, której nie należy przekraczać, to 12 g suchego ziela.

7 z 10
Lebiodka pospolita zwana oregano (Origanum vulgare) to...
fot. Mariya/Pexels

Napar z oregano

Lebiodka pospolita zwana oregano (Origanum vulgare) to popularna przyprawa kuchenna, która stanowi także surowiec do przygotowania wzmacniającej herbatki. Jest ona ceniona za działanie antybiotyczne, zwalczające wirusy, bakterie i grzyby. Ma też silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, a także dezynfekujące i łagodzące objawy infekcji oddechowych. Podobne działanie wykazują zioła blisko spokrewnione z oregano, takie jak tymianek, rozmaryn czy majeranek. Dzienna dawka suchych listków to 8 łyżeczek dziennie.

8 z 10
Surowcem do przygotowania naparu są owoce dzikiej róży (Rosa...
fot. 02irina/123RF

Herbata z dzikiej róży

Surowcem do przygotowania naparu są owoce dzikiej róży (Rosa canina), które obfitują w korzystne dla organizmu związki. To witamina C, kolorowe pigmenty i inne przeciwutleniacze, a także bogactwo innych fitoskładników czy soli mineralnych. To sprawia, że herbatka z dzikiej róży wspomaga osłabiony organizm, dostarczając składników przeciwzapalnych i stymulujących układ immunologiczny. Dawkowanie: do 10 g suszonych owoców dziennie. Warto nie zalewać ich wrzątkiem, tylko nieco chłodniejszą wodą.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Zobacz również

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?