
Zielona herbata
Napar zielonej herbaty (Camellia sinensis) to popularny napój, ale swoje cenne właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wspierające odporność ma tylko przy odpowiednim zaparzeniu. Niefermentowane listki nie znoszą wrzątku, dlatego w zależności od odmiany najlepiej używać wody o temp. 80-90 stopni C. Do herbaty zielonej ani czarnej, która też wspiera ochronę przed infekcjami, nie należy dodawać cytryny, bo zwiększa wchłanianie glinu, który w roślinne występuje w dużych ilościach. Maksymalne spożycie to 6-8 szkl. dziennie.

Herbatka z gojnika
Gojnik (Sideritis) to zioło znane z właściwości przeciwdrobnoustrojowych, w tym antywirusowych. Wspomaga układ odpornościowy i łagodzi stany zapalne, dzięki czemu wspiera także leczenie infekcji oddechowych. Działa skutecznie również w przypadku objawów alergicznych. Zalecana dawka herbatki z gojnika to 2-3 szkl. dziennie. Dobowa dawka, której nie należy przekraczać, to 12 g suchego ziela.

Napar z oregano
Lebiodka pospolita zwana oregano (Origanum vulgare) to popularna przyprawa kuchenna, która stanowi także surowiec do przygotowania wzmacniającej herbatki. Jest ona ceniona za działanie antybiotyczne, zwalczające wirusy, bakterie i grzyby. Ma też silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, a także dezynfekujące i łagodzące objawy infekcji oddechowych. Podobne działanie wykazują zioła blisko spokrewnione z oregano, takie jak tymianek, rozmaryn czy majeranek. Dzienna dawka suchych listków to 8 łyżeczek dziennie.

Herbata z dzikiej róży
Surowcem do przygotowania naparu są owoce dzikiej róży (Rosa canina), które obfitują w korzystne dla organizmu związki. To witamina C, kolorowe pigmenty i inne przeciwutleniacze, a także bogactwo innych fitoskładników czy soli mineralnych. To sprawia, że herbatka z dzikiej róży wspomaga osłabiony organizm, dostarczając składników przeciwzapalnych i stymulujących układ immunologiczny. Dawkowanie: do 10 g suszonych owoców dziennie. Warto nie zalewać ich wrzątkiem, tylko nieco chłodniejszą wodą.

















