3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Należą do najzdrowszych. Takie produkty mają niezwykłą moc. Leczą stan zapalny i problemy z trawieniem, a nawet zmiany przy cukrzycy

Naturalne probiotyki. Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami.

Zobacz również

Ten napój odchudza i odmładza. Wcale nie jest drogi. Sięgnij po „króla owoców”

Ten napój odchudza i odmładza. Wcale nie jest drogi. Sięgnij po „króla owoców”

8 powodów, przez które mocz jest mętny. Co powinno cię zaniepokoić?

8 powodów, przez które mocz jest mętny. Co powinno cię zaniepokoić?

Polecamy

Wirus polio wykryty w Polsce. Czy jest powód do obaw? Ekspert wyjaśnia

Wirus polio wykryty w Polsce. Czy jest powód do obaw? Ekspert wyjaśnia

GIS ostrzega: Łopatka do patelni (19.11)

GIS ostrzega: Łopatka do patelni (19.11)

Raz dziennie, a może raz w tygodniu? Częstotliwość wypróżnień zdradza stan zdrowia

Raz dziennie, a może raz w tygodniu? Częstotliwość wypróżnień zdradza stan zdrowia