9 z 15
To makaron japoński z pszenicy w postaci grubych nitek,...
fot. PaylessImages/123RF

Makaron udon

To makaron japoński z pszenicy w postaci grubych nitek, używany głównie do zup. Od innego popularnego pszennego makaronu azjatyckiego, nazywanego ramen, odróżnia go nieco inna konsystencja i kolor. W przypadku gotowego makaronu ramen (tzw. „instant”), będącego składnikiem tzw. chińskich zupek, istotna jest też wysoka zawartość tłuszczu – w procesie produkcji kluski te są bowiem smażone, a przez to niepolecane do częstego spożycia. Choć najlepszym wyborem jest udon lub ramen w postaci świeżej bez dodatku konserwantów, najpowszechniej dostępny jest jednak makaron suszony.

10 z 15
Makaron ryżowy powstaje z mąki ryżowej, czasami zawiera też...
fot. ildipapp/123RF

Makaron ryżowy

Makaron ryżowy powstaje z mąki ryżowej, czasami zawiera też dodatek skrobi, np. z tapioki czy kukurydzy. Najpowszechniej dostępny jest makaron z białego, oczyszczonego ryżu, choć można też kupić ten z ryżu brązowego, czyli pełnoziarnisty – jest on bardziej polecany ze względu na wyższą zawartość błonnika i białka (ma ich ponad 2 razy więcej), a także witamin z grupy B i składników mineralnych. Choć klasyczny makaron ryżowy w postaci suchej może przypominać ten nazywany sojowym, wygląda inaczej po ugotowaniu – nie jest przezroczysty, tylko biały.

11 z 15
Ten rodzaj japońskiego makaronu powstaje z konjacu –...
fot. Ingrid Balabanova/123RF

Makaron konjac (shirataki)

Ten rodzaj japońskiego makaronu powstaje z konjacu – glukomannanu pozyskiwanego z korzenia rośliny o nazwie dziwidło Riviera (Amorphophallus konjac). To żelująca substancja należąca do grupy polisacharydów, czyli związków błonnikowych, która jest praktycznie pozbawiona kalorii. Używa się jej również do produkcji gąbek do mycia twarzy i suplementów diety wspomagających odchudzanie, ponieważ pęczniejąc w żołądku nasila uczucie sytości. Glukomannam pomaga też obniżać poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Makaron z konjacu, inaczej shirataki, często sprzedawany jest w postaci uwodnionej. Ma elastyczną, żelową konsystencję i jest przeznaczony do spożywania głównie w sosie lub zupie; nie daje się przyrumienić na patelni.

12 z 15
W sklepach dostępne są różne rodzaje makaronu, zawierające w...
fot. Zinkevych/gettyimages.com

W sklepach dostępne są różne rodzaje makaronu, zawierające w składzie nie tylko pszenicę

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ból przy tej chorobie przypomina złamanie. Lekarze z Lublina uratowali dłoń

Ból przy tej chorobie przypomina złamanie. Lekarze z Lublina uratowali dłoń

Kto nie powinien jeść cebuli? Wzdęcia i gazy to znak, że możesz jej nie tolerować

Kto nie powinien jeść cebuli? Wzdęcia i gazy to znak, że możesz jej nie tolerować

Oddychasz zdrowiem czy gronkowcem? Co naprawdę unosi się wokół miejskich tężni?

Oddychasz zdrowiem czy gronkowcem? Co naprawdę unosi się wokół miejskich tężni?

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu