
Dieta lniana
Dieta lniana polega na wzbogacaniu posiłków w siemię lniane. Występuje w wersjach o różnym czasie trwania kuracji i ma zapewniać uczucie sytości przy niskim spożyciu kalorii, a przy tym oczyszczać jelita.
Taka dieta zwykle nie jest dobrze zbilansowana i dostarcza tylko 1200 kcal dziennie, przez co prowadzi do efektu jo-jo. Spożywanie nadmiaru nasion lnu zmniejsza wchłanianie z diety cennych składników odżywczych, prowadzi do zaparć przy niedostatecznym spożyciu wody i nie ma udowodnionego związku z chudnięciem. Lepiej więc zastosować najwyżej jednodniową dietę lnianą albo po prostu zacząć wzbogacać swoje posiłki o mniejsze porcje tego skądinąd cennego produktu.

Dieta paleo
Dieta paleolityczna czy jaskiniowców ma naśladować nawyki naszych przodków – myśliwych-zbieraczy z okresu paleolitu. Menu stworzone ok. 20 lat temu przez dr Lorena Cordaina zawiera sporo mięsa, ryb i jajek, a przy tym warzywa, orzechy, pestki, tłuszcze roślinne i trochę owoców. Wyklucza jednak zboża i produkty mleczne, większość owoców i sporo warzyw. Z tego powodu już od początku budziła zastrzeżenia ekspertów.
Choć jadłospis paleodiety obfituje w nieprzetworzone produkty i kładzie nacisk na spożywanie wartościowego białka, w ciągu 2 miesięcy może powodować wzrost nietolerancji glukozy i poziomu insuliny, podwajając ilość tkanki tłuszczowej. Choć może zmniejszać wydzielanie niektórych zapalnych związków, podnosi poziom TMAO, który nasila proces miażdżycowy.
Dieta w stylu paleo powoduje niekorzystne zmiany w mikroflorze jelitowej i podnosi ryzyko rozwoju chorób serca, metabolicznych oraz otyłości, na dłuższą metę nie jest więc polecana.

Dieta pegan (paleo-wegańska)
Dieta paleo-wegańska łączy zasady diety w stylu paleolitycznym i wegańskim. W ok. 75 procentach składa się z owoców i warzyw, a 25 procent mogą stanowić wysokiej jakości tłuste ryby morskie, jaja i mięsa. Zaleca spożywanie naturalnej żywności ekologicznej. Wykluczone są produkty mleczne, większość zbóż i nasiona roślin strączkowych.
Skład diety pegan sprawia, że menu jest bardzo ubogie w węglowodany i ma działanie ketogeniczne, tak jak np. dieta Dukana. Zapewnia szybki spadek wagi, ale nie jest prawidłowo zbilansowana i może wywoływać w organizmie niekorzystne zmiany metaboliczne, stan zapalny i złe samopoczucie. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest zbilansowana dieta wegańska, która nie tylko należy do najszybciej odchudzających, ale też najzdrowszych, co potwierdzają regularnie wyniki kolejnych badań naukowych.

Dieta karniwora
Dieta „carnivore” to dieta mięsożercy, która dopuszcza spożywanie tylko mięsa, soli i wody. To niedoborowa dieta bezwęglowodanowa, czyli ketogeniczna. Choć dieta mięsna hamuje apetyt, powoduje szybką utratę wody z organizmu i nasila spalanie tłuszczu, jest skrajnie niezdrowa.
Dieta mięsna powoduje złe samopoczucie związane z zakwaszeniem organizmu, nasila stan zapalny i zmiany nowotworowe w organizmie. Jej stosowanie grozi rozwojem kwasicy, dny moczanowej i kamicy nerkowej. To kuracja absolutnie niezalecana przez dietetyków.