Migrena – jakie powoduje objawy i skąd bierze się ból głowy? 12 czynników, które mogą wywołać migrenę
DIETA
Jak pokazują badania jednym z podstawowych czynników wyzwalających atak migreny jest codzienna dieta. Osoby, które zmagają się z migrenami, powinny wystrzegać się: papierosów, alkoholu i napojów z kofeiną. Wśród potencjalnych składników, mogących wywołać atak tej choroby można wymienić:
• Tyraminę, która występuje m.in. w takich produktach, jak: awokado, cebula, owoce cytrusowe, oliwki, bób, zielona fasola, orzechy, kapusta kiszona, marynowane śledzie, wędzone ryby, wątróbka drobiowa, kostki bulionowe, ocet balsamiczny, sos sojowy, sery, suszone owoce.
• Histamina, która występuje m.in. w takich produktach, jak: czerwone wino, drożdże, produkty rybne, sery dojrzewające, sałata, kapusta kiszona, przecier pomidorowy, mleko świeże, słodka śmietana kremówka.
• Glutaminian sodu, który znajduje się m.in. w przyprawach warzywnych i zupach instant.
• Azotyny, które znajdują się w wędlinach i serach żółtych.
• Siarczyny, które znajdują się w winie czerwonym i owocach suszonych.
• Aspartam, czyli sztuczny środek słodzący, na produktach spożywczych oznaczany kodem E951.