1 z 5
Przewijaj galerię w dół

fot. zia_shusha/gettyimages.com
Ma niesamowity smak i aromat. Domowa nalewka z moreli wspomaga odporność i wzrok, usprawnia trawienie
Morele zwykle jemy na surowo. Warto z nich jednak zrobić lekką i smaczną nalewkę z moreli, której intensywny i soczysty kolor oraz słodki smak pozwolą „zamknąć” lato w butelce.
2 z 5

fot. WalentynWołkow, zia_shusha/gettyimages.com
Morele zawierają najwięcej beta-karotenu spośród wszystkich owoców, są źródłem błonnika i antyoksydantów oraz mają niski indeks glikemiczny.
3 z 5

fot. zia_shusha/gettyimages.com
Aby nie marnować żywności, owoce z nalewki można dodać do dżemu lub konfitury. Należy tylko pamiętać, że są one przesiąknięte alkoholem, więc takiego dżemu nie podajemy dzieciom, ani kobietom w ciąży.
4 z 5

fot. zia_shusha/gettyimages.com
Nalewkę można przygotować również z suszonych moreli, najlepiej użyć ekologicznych, niesiarkowanych.