7 z 11
Poprzednie
Następne
Które produkty zawierają więcej potasu niż banany? Niedobór tego pierwiastka może powodować zaparcia i skurcze. Jak go uzupełnić?
Natka pietruszki
Natka pietruszki to jedna z najpopularniejszych roślin, które często dodawane są do koktajli, sałatek, a także stanowią nieodłączany element tradycyjnego rosołu. Porcja 100 g tej naci stanowi źródło aż 695 mg potasu.
Dlaczego jeszcze warto sięgać po natkę pietruszki? Roślina ta zawiera znaczne ilości luteiny i zeaksantyny, które filtrują światło niebieskie i chronią narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Dlatego regularne spożywanie natki pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka. Warto także wspomnieć, że natka pietruszki działa moczopędnie, a dzięki temu w łagodny sposób reguluje ciśnienie tętnicze krwi i zapobiega powstawaniu obrzęków.