5 z 10
Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone...
fot. Photosiber/gettyimages

Sardynki w puszce

Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe.

Włączenie ich do jadłospisu korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poprawia krążenie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Sardynki są również źródłem witaminy D która wspomaga pracę układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju depresji i nowotworów.

Porcja 100 g tych ryb jest źródłem 351 mg wapnia.

6 z 10
Orzechy stanowią ważny element prawidłowo zbilansowanej...
fot. onairjiw/gettyimages

Migdały

Orzechy stanowią ważny element prawidłowo zbilansowanej diety.

Włączenie migdałów do jadłospisu wzbogaci ją o nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi miażdżycy i zawałowi serca.

Migdały poprawiają również płodność, ponieważ są źródłem witaminy E, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego.

Porcja 100 g tych orzechów stanowi źródło 250 mg wapnia.

7 z 10
Ta ryba jest znakomitym źródłem kwasów omega-3, które...
fot. Metkalova/gettyimages

Łosoś

Ta ryba jest znakomitym źródłem kwasów omega-3, które wykazują zbawienne działanie na organizm człowieka.

Włączenie jej do jadłospisu pomoże zmniejszyć stan zapalny w organizmie oraz wzmocni funkcjonowanie układu immunologicznego. Dodatkowo selen zwarty w mięsie wykazuje działanie antyoksydacyjne, dlatego spożywanie łososia może okazać się korzystne w profilaktyce nowotworowej.

Porcja 100 g tej ryby jest źródłem 232 mg wapnia.

8 z 10
Warzywo charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy K,...
fot. Nachteule/gettyimages

Jarmuż

Warzywo charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy K, która wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku raka wątroby, piersi, jajników oraz pęcherzyka żółciowego.

Jarmuż jest również źródłem antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Porcja 100 g jarmużu stanowi źródło 150 mg wapnia.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!