3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

To będzie wyjątkowy "Wieczór wspomnień o Marii Kozłowej", w 25. rocznicę jej śmierci

To będzie wyjątkowy "Wieczór wspomnień o Marii Kozłowej", w 25. rocznicę jej śmierci

Skrót meczu Raków - Górnik. Wpadka Kuciaka, w Zabrzu idą po puchary

Skrót meczu Raków - Górnik. Wpadka Kuciaka, w Zabrzu idą po puchary

Polecamy

„Nie da się przed tym uciec”. Naukowcy zapowiadają szczepionkę absolutną

„Nie da się przed tym uciec”. Naukowcy zapowiadają szczepionkę absolutną

Leżał na łóżku i nagle usłyszał trzask. Mężczyzna złamał penisa. Jak to możliwe?

Leżał na łóżku i nagle usłyszał trzask. Mężczyzna złamał penisa. Jak to możliwe?

Zaakceptuj „złote blizny” w swoim życiu. Kintsugi uczy naprawiać garnki... i życie

Zaakceptuj „złote blizny” w swoim życiu. Kintsugi uczy naprawiać garnki... i życie