5 z 7
Kiszonki wpływają na odbudowę i wzrost korzystnej mikroflory...
fot. Ridofranz/Getty Images

Osłabienie odporności i czas po zakończonej antybiotykoterapii

Kiszonki wpływają na odbudowę i wzrost korzystnej mikroflory jelitowej, dlatego warto spożywać je po zakończonej antybiotykoterapii, która niszczy nie tylko szkodliwe bakterie, ale również te dobre. Niektóre osoby stosują kiszonki równocześnie z przyjmowanymi antybiotykami, jednak równoczesne osłabienie układu pokarmowego przez chorobę i dodatkowe zakwaszanie może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości, w tym ból i skurcze brzucha oraz biegunkę.

6 z 7
Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego.
fot. megaflopp/Getty Images

Zaparcia

Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?