4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która...
fot. Antonio_Diaz/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Spowolnione krzepnięcie krwi z powodu niedoboru witaminy K

Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i tworzenia się tzw. strupa. Surowe ogórki zazwyczaj obiera się przed jedzeniem, a to sprawia, że zawartość witaminy K spada o ponad połowę – 100 g obranego ogórka zawiera 7,2 µg witaminy K, a taka sama ilość ogórka ze skórką stanowi źródło 16,4 µg tej witaminy. Natomiast ogórków nie obiera się przed kiszeniem, dlatego porcja 100 g pokrywa w 60 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

Zobacz również

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Polecamy

Masz nieświeży oddech? Winny może być twój ulubiony napój

Masz nieświeży oddech? Winny może być twój ulubiony napój

Napar z tych liści pomaga na żylaki, dnę moczanową i trądzik

TYLKO U NAS
Napar z tych liści pomaga na żylaki, dnę moczanową i trądzik

Po zjedzeniu tego owocu źle się czujesz? Okazuje się, że nie dla każdego jest zdrowy

Po zjedzeniu tego owocu źle się czujesz? Okazuje się, że nie dla każdego jest zdrowy