4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która...
fot. Antonio_Diaz/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Spowolnione krzepnięcie krwi z powodu niedoboru witaminy K

Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i tworzenia się tzw. strupa. Surowe ogórki zazwyczaj obiera się przed jedzeniem, a to sprawia, że zawartość witaminy K spada o ponad połowę – 100 g obranego ogórka zawiera 7,2 µg witaminy K, a taka sama ilość ogórka ze skórką stanowi źródło 16,4 µg tej witaminy. Natomiast ogórków nie obiera się przed kiszeniem, dlatego porcja 100 g pokrywa w 60 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

Zobacz również

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Polecamy

GIF wydał decyzję: zakaz wprowadzenia - Pulmopect (14.11)

GIF wydał decyzję: zakaz wprowadzenia - Pulmopect (14.11)

Co dalej z Centrami Zdrowia Psychicznego? Wszystko w rękach ministerstwa

Co dalej z Centrami Zdrowia Psychicznego? Wszystko w rękach ministerstwa

Kawa na chandrę i zły humor. Pij ją koniecznie z tym dodatkiem

HIT DNIA
Kawa na chandrę i zły humor. Pij ją koniecznie z tym dodatkiem