
Alergia pokarmowa
Osoby, które są uczulone na pomarańcze powinny zrezygnować zarówno z jedzenia tych cytrusów, jak i z picia soku pomarańczowego.
Wśród typowych reakcji alergicznych na cytrusy wymienia się m.in. wymioty, zaparcia, zespół alergii jamy ustnej, zapaleniem jelit, przełyku lub żołądka. Ze strony układu oddechowego może pojawić się nieżyt nosa, kichanie, świąd i wodnista wydzielina. Przy silnej alergii może dojść do wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.

Zbyt wysoki poziom potasu
Osoby ze zbyt wysokim poziomem potasu w organizmie powinny skonsultować z lekarzem prowadzącym spożywanie pokarmów bogatych w ten składnik, czyli np. pomarańczy lub bananów.

Małe dzieci i kobiety karmiące
Cytrusy należą do jednych z najbardziej alergizujących pokarmów, dlatego wprowadzane są do diety dzieci po skończeniu przez nie 1. roku życia. Matki karmiące spożywające większe ilości tych owoców, powinny obserwować czy u niemowlęcia nie dochodzi do reakcji uczuleniowych.