3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ze względu na ryzyko zjedzenia zbyt dużej dla swojego...
fot. bschonewille/123RF

Kto nie powinien jeść ostrych potraw? Mogą wywoływać zgagę i podrażniać jelita. Osoby, z tymi chorobami mogą źle się czuć po zjedzeniu chili

Zespół jelita drażliwego i inne choroby jelit

Ze względu na ryzyko zjedzenia zbyt dużej dla swojego organizmu dawki kapsaicyny zawartej w przyprawach i sosach na bazie ostrej papryczki, osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (IBS), chorobę zapalną jelit (IBD) oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chorobę Leśniowskiego-Crohna, powinny unikać mocno doprawionych dań. W ich przypadku podrażnienie błony śluzowej może prowadzić do wystąpienia ostrej biegunki i zaostrzenia objawów choroby.

Zobacz również

7 owoców, które opóźnią starzenie się. Jedz je, a będziesz wyglądać młodziej

7 owoców, które opóźnią starzenie się. Jedz je, a będziesz wyglądać młodziej

Nie łącz z pieczywem, zepsujesz swój posiłek. To najgorsze produkty do kanapki

Nie łącz z pieczywem, zepsujesz swój posiłek. To najgorsze produkty do kanapki

Polecamy

Po zjedzeniu tego owocu źle się czujesz? Okazuje się, że nie dla każdego jest zdrowy

Po zjedzeniu tego owocu źle się czujesz? Okazuje się, że nie dla każdego jest zdrowy

Zmniejsza stres i zwiększa poziom energii. Kawa z tym dodatkiem rozjaśni umysł

TYLKO U NAS
Zmniejsza stres i zwiększa poziom energii. Kawa z tym dodatkiem rozjaśni umysł

Zmęczenie i bóle mięśni? To nie starość, tylko niedobór ważnego składnika

Zmęczenie i bóle mięśni? To nie starość, tylko niedobór ważnego składnika