
Banany a słabe szkliwo
Banany są świetnym źródłem wapnia i witaminy D, które wzmacniają zarówno kości, jak i zęby. Jednak zawarte nich cukry oraz skrobia na długo pozostają w jamie ustnej. Osoby, które nie mają możliwości umycia zębów po jedzeniu oraz cierpią na problemy z zębami, powinny unikać jedzenia bananów w nadmiarze. Spożywanie dużej ilości tych owoców może prowadzić do tymczasowej zmiany wartości pH jamy ustnej, a tym samym może zwiększać erozję szkliwa.

Czy banany są dobre na odchudzanie?
Osoby z nadwagą nie powinny zupełnie rezygnować z jedzenia bananów, ale powinny pamiętać, że dostarczają one sporo kalorii (ok. 105 kcal w sztuce), a jednocześnie nie zawierają dużych ilości błonnika, co skutkuje tym, że dość szybko możemy ponownie poczuć głód, jeśli zjemy owoc jako samodzielną przekąskę.

O jakiej porze dnia najlepiej jeść banany?
Tryptofan to związek chemiczny obecny w bananach, spowalnia on procesy umysłowe i czas reakcji. Magnez, którego źródłem są te owoce, dodatkowo rozluźnienia mięśnie i sprawia, że po zjedzeniu banana możemy stać się senni. Dlatego planując całodzienne menu, lepiej dodać go do kolacji niż – jak robimy to zazwyczaj – do śniadania.

Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść banany?
Banany nie są wskazane w diecie osób chorych na cukrzycę, ponieważ mają średni indeks glikemiczny (IG 60).

















