
Choroby jelit
Osoby z chorobami jelit np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, powinny unikać owoców o drobnych pestkach, które mogą podrażniać śluzówkę.

Kobiety karmiące piersią
O ile kobiety będące w ciąży oraz niemowlęta po 6 miesiącu życia mogą spożywać truskawki, o tyle kobiety karmiące dzieci przed rozszerzeniem diety, powinny wstrzymać się ze spożywaniem tych owoców, ponieważ są silnym alergenem, który przenika do pokarmu.

Alergia pokarmowa
Alergicy uczuleni na salicylany nie powinni sięgać po truskawki, które mogą wywoływać u nich pokrzywkę. Także osoby ze stwierdzoną alergią na te owoce zdecydowanie powinny wykluczyć je ze swojej diety. Objawy alergii to m.in. mrowienie lub obrzęk pojawiający się w jamie ustnej, trudności z oddychaniem, bóle brzucha oraz zaczerwienienie i obrzęk skóry.

















