
Wrzody i refluks
Wrzody dwunastnicy i żołądka oraz refluks żołądkowo-przełykowy to schorzenia, które są przeciwskazaniami do spożywania orzechów. Ich jedzenie może przyczynić się do większego wydzielania kwasu solnego w żołądku, co nasila nieprzyjemne objawy chorobowe.

Osoby po operacjach pęcherzyka żółciowego
Pacjenci będący po operacji pęcherzyka żółciowego powinni przez okres 4-5 miesięcy zrezygnować z jedzenia orzechów, ze względu na zawarty w nich tłuszcz, który może nasilać dolegliwości bólowe ze strony układu pokarmowego.

Kamica nerkowa szczawianowa
Osoby z kamicą nerkową szczawianową powinny unikać jedzenia orzechów włoskich ze względu na zawarte w nich szczawiany, które mogą wywołać silny atak kolki nerkowej.

Osoby z nadwagą
Choć orzechy włoskie to wyjątkowo zdrowa przekąska, to osoby otyłe i z nadwagą powinny sięgać po nie wyjątkowo ostrożnie. Jedna stugramowa porcja dostarcza bowiem aż 654 kcal. Jednak osoby, które zamierzają się odchudzać, powinny zaplanować je w swojej diecie, jako wartościowy i sycący dodatek do potraw.