5 z 13

fot. nebari/123RF
Osoby ograniczające niektóry składniki mineralne
Grzybów nie powinny jeść m.in. osoby z chorobami nerek i zaleceniem diety ubogopotasowej oraz osoby chore na dnę moczanową.
6 z 13

fot. Andrea Piacquadio / Pexels
Osoby z alergią na grzyby jadalne
Grzyby jadalne nie są częstymi alergenami, ale zdarza się, że uczulenie występuje, szczególnie u osób, które mają alergię na pleśń.
7 z 13

fot. jagcz/123RF
Osoby z chorobą alkoholową
Jeśli koniecznie chcemy wypić alkohol, jedząc grzyby, najlepiej sięgnąć po lampkę wytrawnego wina.
8 z 13

fot. Marta Siesicka-Osiak / Polska Press
Gdzie zbierać grzyby?
Niektóre gatunki grzybów można znaleźć tylko pod wybranymi drzewami np. borowiki szlachetne najbardziej lubią się ze świerkami, koźlarze babka najczęściej rosną w okolicy brzóz, a maślaki pod modrzewiami.

















