
Oleje roślinne, orzechy laskowe, pestki słonecznika i dyni – źródła witaminy E
Witamina E nazywana jest witaminą młodości ze względu na jej silne działanie antyoksydacyjne. Eliminując wolne rodniki tlenowe spowalnia proces starzenia się skóry.
Dodatkowo włączenie do diety produktów z witaminą E złagodzi podrażnienia i odpowiednio nawilży skórę.

Orzechy arachidowe, ryby morskie, ryż brązowy – źródła witaminy B3
Witamina B3, inaczej nazywana niacyną ma właściwości złuszczające oraz przeciwzapalne.
Jej niedobór w organizmie może nasilać zmiany trądzikowe oraz spowalniać gojenie się ran.
Dodatkowo niacyna zapobiega wczesnemu starzeniu się skóry oraz rozjaśnia przebarwienia.

Pestki dyni, zarodki pszenne, sezam – źródła cynku
Cynk jest jednym z ważniejszych składników mineralnych wpływających na prawidłowe funkcjonowanie skóry. Odgrywa kluczową rolę w złuszczaniu starych komórek naskórka oraz w budowie nowych, dzięki czemu zapobiega zatykaniu się porów i powstawaniu zaskórników.
Warto dodać, że cynk zmniejsza produkcję łoju, którego nieprawidłowe wydzielanie może zwiększać ryzyko rozwoju zmian skórnych.

Orzechy brazylijskie, łosoś, tuńczyk, pestki dyni – źródła selenu
Selen ma właściwości odkażające, przeciwutleniające oraz przeciwzapalne.
Włączenie do diety produktów bogatych w ten składnik chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych i opóźnia starzenie się skóry.