
Spożywanie niektórych produktów spożywczych może korzystnie wpływać na poprawę wyglądu skóry.
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Czarne porzeczki, kolendra, papryka, truskawki, pomarańcze – źródła witaminy C
Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Kwas askorbinowy bierze także udział w produkcji kolagenu, który nadaje elastyczność i jędrność skórze, a także wspomaga gojenie się ran, np. po zmianach trądzikowych.

Marchew, morele, dynia – źródła witaminy A
Witamina A i beta-karoten to najważniejsze składniki wpływające na wygląd skóry. Ich zadaniem jest utrzymanie prawidłowego wydzielania łoju oraz nawilżenie.
Niedobór tej witaminy może zwiększać ryzyko pojawienia się zmian skórnych, suchości, rogowacenia naskórka oraz nadmiernego złuszczania się skóry.

Węgorz, śledź, łosoś, wątróbka, jaja – źródła witaminy D
Witamina D, czyli cholekalcyferol zmniejsza ilość wydzielanego sebum, czyli łoju skórnego. Dodatkowo witamina ta hamuje wzrost bakterii Propinibacteriumacnes, które przyczyniają się do powstawania trądziku.
Niedobór witaminy D może przyczyniać się do zaburzenia metabolizmu komórek skóry i przyspieszać ich starzenie się.