1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Szparagi można przygotować pysznie i lekko, a na dodatek...
fot. lblinova/123RF

Przepisy na szparagi na każdą porę dnia. Jak zrobić makaron ze szparagami, krem ze szparagów i 11 innych dań

Szparagi można przygotować pysznie i lekko, a na dodatek bardzo prosto! Wystarczy łączyć je z innymi warzywami, zwłaszcza zielonymi czy korzeniowymi, a ciężkich sosów i sera używać głównie jako przyprawy.

Sprawdź 11 przepisów na dania ze szparagów oraz biały sos, z którymi są tradycyjnie podawane. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 12
Ugotuj zielone szparagi w osolonym wrzątku przez 1-3 min,...
fot. vanillaechoes/123RF

Makaron ze szparagami, zielonym pesto i parmezanem

Ugotuj zielone szparagi w osolonym wrzątku przez 1-3 min, osącz i pokrój na kawałki. Następnie ugotuj al dente makaron fettuccine (wąskie wstążki, do 1 cm) w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut. Odlej 2 łyżki wody z gotowania i osącz makaron. Wrzuć na patelnię mały kawałek masła i szparagi, dopraw solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową, dodaj wodę z makaronu, wymieszaj sos z makaronem i wyłóż na talerze. Na wierzch każdej porcji dodaj odrobinę pesto z bazylii lub innego oraz starty parmezan (Parmigiano Reggiano, ew. Grana Padano), ew. inny twardy ser długodojrzewający

3 z 12
Podsmaż na klarowanym maśle lub oliwie posiekaną cebulę,...
fot. Darius Dzinnik/123RF

Krem z białych szparagów

Podsmaż na klarowanym maśle lub oliwie posiekaną cebulę, dodaj kawałki białych szparagów bez główek (1 kg na 1,5 litra płynu) i gotuj 5 min, po czym wlej bulion warzywny lub drobiowy i gotuj ok. 20 min, aż pędy będą bardzo miękkie. Zmiksuj zupę na krem, zagrzej, dodaj główki i gotuj 5 min, po czym zabiel zabiel śmietaną, a najlepiej gęstym jogurtem do 3 proc. tłuszczu, oraz dopraw solą i białym pieprzem lub gałką muszkatołową.

4 z 12
Włóż do parowaru mały pęczek zielonych szparagów i ugotuj al...
fot. Svetlana Kolpakova/123RF

Szparagi na parze z jajkiem na miękko

Włóż do parowaru mały pęczek zielonych szparagów i ugotuj al dente przez 3-5 minut w przypadku cienkich pędów lub 5-7 minut, gdy są grubsze. Ugotuj jajko na miękko (przez ok. 5 min) i podaj ze szparagami owiniętymi paskiem szynki, np. parmeńskiej albo serrano.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Zobacz również

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć