
Świeże owoce i warzywa
Owoce i warzywa stanowią jedne z najlepszych źródeł witamin i antyoksydantów. Zaleca się, aby codziennie spożywać minimum 500 g tych produktów, z czego 300 g powinny stanowić różnego rodzaju warzywa, a 200 g – owoce. Składnikami zawartymi w owocach i warzywach, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu są: witamina E i B6. Dodatkowo produkty te zawierają błonnik pokarmowy, dzięki czemu przyspieszają transport treści pokarmowej w dalsze części jelita, a tym samym zmniejszają ilość wchłanianego cholesterolu.
Wśród najlepszych warzyw na cholesterol wymienia się karczocha, który obfituje w cynarynę i luteolinę, czyli związki zwiększające wydzielanie cholesterolu wraz z żółcią.

Produkty pełnoziarniste
Produktami, które polecane są przy miażdżycy i wysokim poziomie cholesterolu są również pełnoziarniste produkty zbożowe. Zawierają one znaczne ilości kwasu foliowego, który wpływa na metabolizm homocysteiny, a tym samym reguluje poziom cholesterolu frakcji LDL we krwi. Dodatkowo produkty zbożowe obfitują w błonnik, który również obniża poziom złego cholesterolu.