3 z 15
Poprzednie
Następne
Domowe sposoby na ból. Jak je poznasz, raz na zawsze zrezygnujesz z tabletek. Skuteczność tych produktów potwierdzono w badaniach
Papryczka chili na ból
Ostre papryczki słyną z zawartości palącego alkaloidu o nazwie kapsaicyna. Blokuje ona kanał jonowy TRPV1, przynosząc ulgę w bólu pochodzącym m.in. ze skóry i błon śluzowych. Chili można spożywać w postaci świeżej i suszonej, w formie sosu czy suplementów diety, jednak jego dobowa dawka nie powinna przekraczać 5 mg kapsaicyny na kilogram masy ciała.
Kapsaicynę można stosować też zewnętrznie w postaci plastrów przeciwbólowych. Nadają się do leczenia bólów mięśni, stawów i powięzi. Ponieważ mogą powodować uczucie palenia i dyskomfort, nie nadają się dla osób o wrażliwej skórze (tolerancję zwłaszcza w przypadku kapsaicyny warto sprawdzić wcześniej, naklejając fragment plastra na kilka godzin np. na przedramieniu).