2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

Pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Zobacz również

Kto nie powinien jeść awokado? Przy tych schorzeniach warto go unikać

Kto nie powinien jeść awokado? Przy tych schorzeniach warto go unikać

W Polsce jest coraz więcej osób zarażonych HIV. Jak i gdzie zrobić bezpłatne badanie?

W Polsce jest coraz więcej osób zarażonych HIV. Jak i gdzie zrobić bezpłatne badanie?

Polecamy

Ważny lek dla dzieci znika z aptek. Nie ma zamienników

Ważny lek dla dzieci znika z aptek. Nie ma zamienników

Dosalasz potrawy? Zwiększasz ryzyko rozwoju niewydolności serca i choroby wieńcowej

Dosalasz potrawy? Zwiększasz ryzyko rozwoju niewydolności serca i choroby wieńcowej

Raport RPD: 39 proc. rodziców akceptuje swoje dzieci takimi, jakie są. A co z resztą?

Raport RPD: 39 proc. rodziców akceptuje swoje dzieci takimi, jakie są. A co z resztą?

Dodaj ogłoszenie