3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki, w szczególności suszone znane są z właściwości...
fot. rawlik/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Wspierają leczenie zaparć

Śliwki, w szczególności suszone znane są z właściwości łagodzenia zaparć. Wynikają one m.in. z dużej zawartości błonnika (głównie nierozpuszczalnego) oraz z obecnego w suszonych śliwkach – sorbitolu, który ma właściwości przeczyszczające.

Jak podaje dr Henryk Różański także powidła i nektary śliwkowe to naturalne środki rozwalniające, które są szczególnie przydatne do stosowania u dzieci, osób starszych i schorowanych cierpiących na zaparcia. Zalecane przez fitoterapeutę dawkowanie to 30 do 80 g powideł lub marmolada, przyjmowanych najlepiej na czczo. Po ich spożyciu należy przyjmować większe ilości płynów.

Zobacz również

Co nowego w kinie? Propozycje od DCF
Materiał promocyjny

Co nowego w kinie? Propozycje od DCF

Górnicy z Kopalni Soli „Wieliczka” przeszli podziemną Drogą Krzyżową

Górnicy z Kopalni Soli „Wieliczka” przeszli podziemną Drogą Krzyżową

Polecamy

Księżna Walii ujawnia diagnozę. Lekarze ostrzegają przed tajemniczą „epidemią” raka

Księżna Walii ujawnia diagnozę. Lekarze ostrzegają przed tajemniczą „epidemią” raka

U księżnej Kate wykryto raka. W Polsce miałaby kartę DILO. Czym jest ten dokument?

U księżnej Kate wykryto raka. W Polsce miałaby kartę DILO. Czym jest ten dokument?

Czy będzie szczepionka na menopauzę? Lek może całkowicie zapobiegać przekwitaniu

Czy będzie szczepionka na menopauzę? Lek może całkowicie zapobiegać przekwitaniu