3 z 9
Poprzednie
Następne
Dlaczego warto jeść miechunkę? Jedz ten smaczny owoc dla zdrowia serca i skóry. Zobacz, co kryje w sobie miechunka peruwiańska i rozdęta
Miechunka usprawnia działanie mózgu, zwiększa koncentrację
Również ze względu na obecność dużej ilości witaminy C, która działa przeciwutleniająco miechunka wspomaga pracę mózgu i układu krwionośnego. Zmniejsza stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki, który przyczynia się do gromadzenia się płytek miażdżycowych w tętnicach. Dzięki temu zwiększa przepływ krwi do mózgu, co wpływa na poprawę zdolności poznawczych, zwiększając pamięć i koncentrację. Może być również pomocna w zapobieganiu rozwojowi choroby Alzheimera i demencji, a także miażdżycy. Z kolei witamin z grupy B zawarte w owocach miechunki wspierają działanie układu nerwowego i poprawiają samopoczucie.