1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Barszcz to niezwykle popularna w Polsce zupa. Jest też...
fot. stockking/ Freepik

Zupy rozgrzewają i dodają energii. Są świetne zwłaszcza w chłodne dni

Barszcz to niezwykle popularna w Polsce zupa. Jest też bardzo zdrowa!

2 z 7
Buraki zawierają znaczne ilości żelaza, który wchodzi w...
fot. olgavolodina/123RF

Wspierają pracę układu krwiotwórczego

Buraki zawierają znaczne ilości żelaza, który wchodzi w skład hemoglobiny, czyli związku ułatwiającego transport tlenu do wszystkich komórek organizmu, a także usuwającego z nich dwutlenek węgla i inne produkty oddychania komórkowego. Sok, zakwas z buraka oraz barszcz czerwony polecane są szczególnie pacjentom z anemią oraz osobom starszym, ze względu na pogorszenie funkcji wytwarzania krwinek czerwonych.

3 z 7
Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców...
fot. bialasiewicz/123RF

Wzmacniają pracę mięśni

Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców jako naturalny środek zwiększający wydolność organizmu. Zawarte w tym napoju azotany w łagodny sposób rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do serca, innych narządów oraz mięśni dostarczana jest znacznie wyższa zawartość tlenu, co poprawia sprawność fizyczną. Nieco słabszą właściwość może wykazywać barszcz czerwony przygotowany na naturalnym zakwasie buraczanym.

4 z 7
Buraki znane są ze swoich właściwości hipotensyjnych, czyli...
fot. bialasiewicz/123RF

Obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Buraki znane są ze swoich właściwości hipotensyjnych, czyli łagodnie obniżających ciśnienie tętnicze krwi. Zawdzięczają to znacznej zawartości potasu, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, obniża ciśnienie krwi, a także zmniejsza obrzęki oraz wspiera walkę z cellulitem wodnym. Te właściwości wykazuje nie tylko surowy burak, ale również sok, zakwas i barszcz czerwony.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Zobacz również

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj