5 z 7
Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw dostępnych w naszym...
fot. gkrphoto/123RF

Dlaczego warto częściej sięgać po buraki, barszcz czerwony oraz zakwas buraczany?

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw dostępnych w naszym kraju. Ich właściwości zdrowotne są nieocenione, dlatego warto częściej po nie sięgać. Sprawdź, co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jesz buraki, barszcz czerwony lub pijesz zakwas buraczany.

6 z 7
Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem...
fot. lightfieldstudios/123RF

Poprawiają pamięć i koncentrację

Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do mózgu trafia znacznie większa ilość krwi. To sprawia, że narząd ten jest znacznie lepiej dotleniony, znika zmęczenie, poprawia się pamięć i koncentracja, szybkość reakcji oraz proces uczenia się. Regularne spożywanie barszczu czerwonego, soku z buraka lub zakwasu może również opóźnić proces starzenia się komórek w organizmie, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

7 z 7
Buraki zawierają znaczne ilości antyoksydantów, które...
fot. vectorfusionart/123RF

Zmniejszają ryzyko rozwoju wielu nowotworów

Buraki zawierają znaczne ilości antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem rodników tlenowych, zmniejszają stan zapalny oraz spowalniają proces starzenia się komórek organizmu. W licznych badaniach naukowych wykazano, że buraki oraz przetwory z ich dodatkiem wykazują działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku raka jelita grubego i nowotworu piersi.

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw