2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która...
fot. Zinkevych/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Obniżają stężenie cholesterolu we krwi

Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która hamuje odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w tętnicach, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. W badaniach naukowych wykazano, że obniżenie stężenia cholesterolu następuje przy codziennym piciu 250 ml soku z czarnej porzeczki lub spożywaniu ok. 300 g tego owocu.

Zobacz również

Życzenia Wielkanocne. Idealne życzenia SMS. Najlepsze wierszyki na Wielkanoc 2024

Życzenia Wielkanocne. Idealne życzenia SMS. Najlepsze wierszyki na Wielkanoc 2024

Regulamin Akcji „Drzewko za surowce wtórne”

Polecamy

Ostrzeżenie GIS z 26.03: BURGER WOŁOWY, 2x110g, marki RZEŹNIK

Ostrzeżenie GIS z 26.03: BURGER WOŁOWY, 2x110g, marki RZEŹNIK

Pestycydy w owocach w znanym dyskoncie. Jest się czego obawiać? Mamy komentarz firmy

Pestycydy w owocach w znanym dyskoncie. Jest się czego obawiać? Mamy komentarz firmy

Grożą nam tropikalne kleszcze-giganty! Wkrótce dotrą do Polski

Grożą nam tropikalne kleszcze-giganty! Wkrótce dotrą do Polski