5 z 13
Nasiona ciecierzycy to podstawa nie tylko hummusu, ale też...
fot. Ajale/pixabay.com

Co zamiast mięsa? Cieciorka

Nasiona ciecierzycy to podstawa nie tylko hummusu, ale też falafeli, czyli bliskowschodnich kotlecików (czasem zawierają też dojrzały bób). Tajemnicą ich świetnego smaku jest sposób przygotowania: cieciorkę namacza się i miele na surowo, a gotowanie zachodzi podczas smażenia. Dzięki temu kotlecik jest jędrny i ma strukturę, która przypomina mielone mięso.

W 100 g falafeli (ok. 5 szt.):
białko: 13,3 g
żelazo: 3,4 mg
kalorie: 333 kcal

W 100 g ugotowanej cieciorki:
białko: 8,8 g
żelazo: 2,9 mg
kalorie: 164 kcal

6 z 13
Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w...
fot. 6437364/pixabay.com

Co zamiast mięsa? Grzyby shiitake

Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Charakteryzuje się wyjątkowo „mięsnym” aromatem i zawiera nieco białka. Shiitake może „udawać” mięso np. w gulaszach, a także aromatyzować dania bezmięsne – często wystarczy jeden suszony grzybek dodany do bulionu.

W 100 g shiitake:
białko: 2,2 g
żelazo: 0,4 mg
kalorie: 33 kcal

7 z 13
Owoce azjatyckiego drzewa bochenkowego lub chlebowca...
fot. Kontrollstellekundl/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Co zamiast mięsa? Jackfruit, czyli chlebowiec

Owoce azjatyckiego drzewa bochenkowego lub chlebowca różnolistnego kryją w sobie włóknisty miąższ, który w postaci niedojrzałej wiernie imituje włókna mięsa. W Polsce dostępny jest głównie w puszkach – do gotowania nadaje się ten bez dodatku cukru (słodzony dżakfrut jest smaczną przekąską). Po rozdrobnieniu widelcem i doprawieniu zamienia się w modne obecnie szarpane mięso wieprzowe, czyli pulled pork. Danie to można też kupić w postaci gotowej.

W 100 g dżakfruta:
białko: 1,7 g
żelazo: 0,2 mg
kalorie: 95 kcal

8 z 13
Nieaktywne drożdże w postaci proszku i płatków to doskonały...
fot. Helen Harrop/flickr.com, CC BY-SA 2.0

Co zamiast mięsa? Drożdże

Nieaktywne drożdże w postaci proszku i płatków to doskonały „mięsny” dodatek do potraw takich jak pasty, pasztety czy kotlety z warzyw i/lub nasion roślin strączkowych, a także wędlin z seitana czy zup, który dodaje im mięsnego smaku i cennych składników, takich jak białko i związki mineralne. Są też dostępne w formie słonej pasty – brytyjskiej Marmite i australijskiej Vegemite.

W 100 g dezaktywowanych drożdży:
białko: 47 g
żelazo: 6,9 mg
kalorie: 320 kcal

W 100 g pasty drożdżowej:
białko: 23 g
żelazo: 4 mg
kalorie: 185 kcal

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?