Czym można zarazić się w hotelu? Te choroby możesz przywieźć jako niechciane „pamiątki” z wakacji. Na to trzeba uważać, aby nie zachorować
Zatrucie pokarmowe
Do zatrucia pokarmowego dochodzi w wyniku spożycia pokarmu zakażonego bakteriami, wirusami, pasożytami lub grzybami. Jego główne objawy to wymioty, ból brzucha i biegunka oraz gorączka. W przypadku zatrucia jadem kiełbasianym mogą pojawić się także bóle i zawroty głowy oraz niedowład mięśni twarzy.
Drobnoustroje rozmnażają się na produktach, które były źle przechowywane lub przekroczyły termin przydatności do spożycia. Do zakażenia dochodzi zazwyczaj, jeśli w miejscu przygotowania posiłku nie są przestrzegane odpowiednie zasady higieny.
Najbardziej znaną chorobą układu pokarmowego wśród podróżnych jest tzw. „zemsta faraona”, czyli ostra biegunka wywołana przede wszystkim przez bakterie E. coli. Wysokie ryzyko zachorowania dotyczy osób odwiedzających kraje afrykańskie, Amerykę Łacińską oraz Azję Południową i Bliski Wschód.