![Ryby są znakomitym źródłem wielu cennych związków...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/44/e9/639ffaeff0b5a_o_large.jpg)
Jakie gatunki ryb nie należą do najzdrowszych?
Ryby są znakomitym źródłem wielu cennych związków odżywczych. Niestety, niektóre gatunki nie należą do najzdrowszych. Sprawdź, na jakie ryby warto uważać.
![W krajach azjatyckich, szczególnie w Wietnamie, panga jest...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/39/55/5dfb536377150_o_xlarge.jpg)
Nie kupuj pangi
W krajach azjatyckich, szczególnie w Wietnamie, panga jest rybą hodowaną w przerybionych stawach wypełnionych brudną i zanieczyszczoną wodą. Karma podawana tym rybom zawiera antybiotyki i środki chemiczne mające wspierać wzrost i podtrzymywać masowy rozwój niskiej jakości ryb.
Mięso pangi kumuluje zanieczyszczenia, dlatego ta ryba nie jest korzystna dla zdrowia. Ponadto w sklepach, zamrażana jest w taki sposób, aby filet był pokryty ogromna ilością glazury, czyli lodu.
Wyjątek stanowi ryba pochodząca ze zrównoważonej hodowli, o czym świadczy nadany jej certyfikat ASC.
![Organizacja Greenpeace, której misją jest ochrona...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/77/82/5dfb535c58025_o_xlarge.jpg)
Karmazyn, ale tylko z certyfikatem
Organizacja Greenpeace, której misją jest ochrona bioróżnorodności, w 2010 roku dodała karmazyna do swojej czerwonej listy ryb i owoców morza.
Warto wiedzieć, że ryby tego gatunku potrzebują do rozwoju bardzo dużo czasu, gdyż od 1 do nawet 13 lat!
Ponieważ liczebność karmazynów w wodach morskich z roku na rok znacznie spada, a konsumenci chętnie wybierają ten gatunek ryby, obecne w sprzedaży mogą pochodzić z niekontrolowanego i niezrównoważonego rybołówstwa.
Jeśli bardzo cenisz smak karmazyna, wybierz rybę z certyfikatem MSC.
![Wody Morza Bałtyckiego są silnie zanieczyszczone metalami...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/59/f8/5dfb535f702c4_o_xlarge.jpg)
Unikaj łososia bałtyckiego
Wody Morza Bałtyckiego są silnie zanieczyszczone metalami ciężkimi oraz dioksynami, które zaburzają procesy gonienia się ran, negatywnie oddziałują na tarczycę, żeńskie i męskie gonady oraz endometrium macicy.
Łososie bałtyckie to nie tylko ryby silnie zanieczyszczone, ale również zagrożone wyginięciem. Zdecydowanie odradzamy ich zakup.
Jeśli lubisz smak łososia, wybierz pacyficznego , który wyławiany jest z Morza Arktycznego i północnej części Oceanu Spokojnego.
Tamtejsze ławice nie są zagrożone wyginięciem, a wody są niezwykle czyste i przejrzyste! Na opakowaniu warto także szukać certyfikatu ASC, czyli zrównoważonej hodowli oraz oznaczenia MSC, który świadczy o zrównoważonym rybołówstwie.