
Tylko czerwone pomidory zawierają likopen MIT
Każda odmiana pomidora, bez względu na kolor, zawiera likopen. Zarówno czerwone, jak i zielone, żółte czy czarne pomidory zawierają ten cenny przeciwutleniacz. Jedynie w zależności od odmiany warzywa mogą się nieznacznie różnić ilością likopenu lub może on być lepiej przyswajany z jednej odmiany w porównaniu z inną.

Nie można jeść zielonych pomidorów PRAWDA/MIT
Niedojrzałe zielone pomidory zawierają toksyczne związki solaniny i tomatyny, które znajdują się również np. w surowych ziemniakach. Jednak w przypadku pomidorów nie usuwa ich przetwarzanie czy podgrzewanie warzyw. Spożycie zbyt dużej ilości zielonych, niedojrzałych pomidorów może spowodować zatrucie pokarmowe i wywołać zaburzenia ze strony układu nerwowego i krwionośnego. Jednak zjedzenie od czasu do czasu sałatki z zielonych pomidorów czy kiszonych pomidorów nie powinno nam zaszkodzić. Istnieją jednak również zielone odmiany pomidorów, których dojrzałe owoce pozostają zielone (np. Green Zebra) i ich spożywanie jest całkowicie bezpieczne.

Sposób krojenia pomidora nie ma znaczenia MIT
To, jakim narzędziem posłużymy się podczas krojenia pomidora nie jest aż tak bardzo istotne, ale warto wiedzieć, że może wpływać na nieznaczne straty składników odżywczych w nim zawartych. Aby nie stracić zbyt dużych ilości soku pomidorowego dobrze jest użyć odpowiedniego narzędzi i techniki do pokrojenia warzywa. Używanie ząbkowanego noża i krojenie pomidorów wzdłuż, a nie w poprzek pozwoli zachować kształt pomidora i uchroni go przed zbyt intensywnym wyciekaniem soku, a dzięki temu nie stracimy zbyt dużej ilości cennych składników odżywczych i soli mineralnych zawartych w warzywie.

Pomidory są bogate w witaminę A (w tym beta-karoten), E, C oraz witaminy z grupy B, potas, miedź, polifenole i flawonoidy, błonnik pokarmowy oraz cenny antyoksydant jakim jest likopen.