5 z 8
Każda odmiana pomidora, bez względu na kolor, zawiera...
fot. kirillm/123rf.com

Tylko czerwone pomidory zawierają likopen MIT

Każda odmiana pomidora, bez względu na kolor, zawiera likopen. Zarówno czerwone, jak i zielone, żółte czy czarne pomidory zawierają ten cenny przeciwutleniacz. Jedynie w zależności od odmiany warzywa mogą się nieznacznie różnić ilością likopenu lub może on być lepiej przyswajany z jednej odmiany w porównaniu z inną.

6 z 8
Niedojrzałe zielone pomidory zawierają toksyczne związki...
fot. karandaev/113rf.com

Nie można jeść zielonych pomidorów PRAWDA/MIT

Niedojrzałe zielone pomidory zawierają toksyczne związki solaniny i tomatyny, które znajdują się również np. w surowych ziemniakach. Jednak w przypadku pomidorów nie usuwa ich przetwarzanie czy podgrzewanie warzyw. Spożycie zbyt dużej ilości zielonych, niedojrzałych pomidorów może spowodować zatrucie pokarmowe i wywołać zaburzenia ze strony układu nerwowego i krwionośnego. Jednak zjedzenie od czasu do czasu sałatki z zielonych pomidorów czy kiszonych pomidorów nie powinno nam zaszkodzić. Istnieją jednak również zielone odmiany pomidorów, których dojrzałe owoce pozostają zielone (np. Green Zebra) i ich spożywanie jest całkowicie bezpieczne.

7 z 8
To, jakim narzędziem posłużymy się podczas krojenia pomidora...
fot. dolgachov/123rf.com

Sposób krojenia pomidora nie ma znaczenia MIT

To, jakim narzędziem posłużymy się podczas krojenia pomidora nie jest aż tak bardzo istotne, ale warto wiedzieć, że może wpływać na nieznaczne straty składników odżywczych w nim zawartych. Aby nie stracić zbyt dużych ilości soku pomidorowego dobrze jest użyć odpowiedniego narzędzi i techniki do pokrojenia warzywa. Używanie ząbkowanego noża i krojenie pomidorów wzdłuż, a nie w poprzek pozwoli zachować kształt pomidora i uchroni go przed zbyt intensywnym wyciekaniem soku, a dzięki temu nie stracimy zbyt dużej ilości cennych składników odżywczych i soli mineralnych zawartych w warzywie.

8 z 8
Pomidory są bogate  w witaminę A (w tym beta-karoten), E, C...
fot. kesu87/123rf.com

Pomidory są bogate w witaminę A (w tym beta-karoten), E, C oraz witaminy z grupy B, potas, miedź, polifenole i flawonoidy, błonnik pokarmowy oraz cenny antyoksydant jakim jest likopen.

Polecamy

Galeria zdjęć z gali finałowej HIPOKRATES 2025. Zobacz wszystkich laureatów!

NASZ PATRONAT
Galeria zdjęć z gali finałowej HIPOKRATES 2025. Zobacz wszystkich laureatów!

Zapalenie wyrostka to nie tylko ból w prawym boku. Sprawdź, co powinno zaniepokoić

Zapalenie wyrostka to nie tylko ból w prawym boku. Sprawdź, co powinno zaniepokoić

Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

GORĄCY TEMAT
Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

Zobacz również

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?

Zapalenie wyrostka to nie tylko ból w prawym boku. Sprawdź, co powinno zaniepokoić

Zapalenie wyrostka to nie tylko ból w prawym boku. Sprawdź, co powinno zaniepokoić