5 z 10
FAKT: Jaja są bogate w składniki odżywcze, zawierają dużo...
fot. ryzhov/123rf

Czy jajka odchudzają?

FAKT: Jaja są bogate w składniki odżywcze, zawierają dużo białka i niezbędnych witamin, a także minerałów i tłuszczów. Są więc pełnowartościowym składnikiem zdrowych posiłków. W jajku jest średnio od 55 do 80 kalorii w zależności od jego wielkości i sposobu przygotowania.

Jajecznica usmażona z dwóch jajek przygotowana na maśle dostarczy nam do 245 kcal, z kolei jajko ugotowane w koszulce od 55 do 80 kcal. Dietetyczność jajka zależy więc przede wszystkim od tego jak je przygotujemy i jak często będziemy po nie sięgać.

6 z 10
FAKT/MIT: Kiedy kolejne badania wykazują brak zależności i...
fot. fudio/123rf

Czy jajka wpływają na poziom cholesterolu?

FAKT/MIT: Kiedy kolejne badania wykazują brak zależności i znaczącego wpływu jajek na poziom cholesterolu we krwi. Inne badania sugerują, że spożywanie dużych ilości jajek oraz jedzenie ich w towarzystwie produktów o wysokiej zawartości cholesterolu wpływa na jego poziom we krwi.

Ile jajek dziennie jeść, aby było to bezpieczne dla naszego serca? Przed wszystkim należy wziąć pod uwagę ogólną ilość cholesterolu w diecie i wtedy oszacować liczbę spożywanych jajek. Jajko średniej wielkości zawiera 177 mg cholesterolu, a normy mówią o dziennym spożyciu cholesterolu na poziomie od 200 do 300 mg dziennie.

7 z 10
FAKT: Tak! Jajka są wręcz wskazanym pokarmem dla mam...
fot. serezniy/123rf

Czy można jeść jajka karmiąc piersią?

FAKT: Tak! Jajka są wręcz wskazanym pokarmem dla mam karmiących piersią, ponieważ są bogate w wiele niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników: kwas foliowy, witaminę D, jod, selen, cholinę i kwasy tłuszczowe omega-3. Nie ma przeciwskazań do jedzenia jaj przez kobiety, u których nie stwierdzono na nie alergii.

8 z 10
FAKT: Jajka są jednym z najzdrowszych produktów na świecie....
fot. fabiobalbi/123rf

Czy jajka są zdrowe?

FAKT: Jajka są jednym z najzdrowszych produktów na świecie. Są bogate w liczne witaminy, minerały, przeciwutleniacze, białko i tłuszcz. Znajdziemy w nich m.in. witaminę D, B2 (ryboflawinę), witaminę B12 oraz jod i selen. W piramidzie żywienia znajdują się obecnie na jednym poziomie z roślinami strączkowymi i rybami!

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta