
FAKT: Choć spożywanie kofeiny, a więc również kawy, jest dopuszczone w ciąży pod warunkiem nieprzekraczania dawki 200 mg, według badań nie jest to porcja bezpieczna dla matki i rozwijającego się w jej łonie płodu. Ilości tej nie można określić, bo niekorzystna może być każda dawka tego związku. Ponieważ zwiększa zagrożenie poronieniem, urodzeniem martwego płodu, a także niską masą urodzeniową i rozwojem ostrej białaczki dziecięcej, kobiety w ciąży powinny unikać nie tylko kawy, ale też napojów energetycznych czy mocnej herbaty.

FAKT: Picie kawy wspomaga koncentrację, pobudza centralny układ nerwowy, zmniejsza senność i podnosi nastrój. Ułatwia też zapamiętywanie i usprawnia procesy myślowe. Dlatego picie kawy pomaga poprawiać wyniki w nauce i pracy, a także w bezpieczny sposób prowadzić pojazdy na długich trasach.

FAKT: Zawarte w kawie substancje ograniczają wchłanianie żelaza z posiłku o 24-75 procent. Dlatego osoby ze stwierdzoną anemią i niedoborami tego pierwiastka powinny zrezygnować z picia kawy do posiłków bogatych w niego posiłków (np. zawierających mięso lub nasiona roślin strączkowych). Picie kawy pomiędzy posiłkami jest bezpieczne i dopuszczalne.

MIT: Kawa instant to sproszkowany ekstrakt z tradycyjnie parzonego naparu. Choć wiele osób uważa, że jest bezwartościową imitacją napoju z mielonych ziaren, według badań kawy rozpuszczalne mogą być nawet bardziej zasobne w związki fenolowe niż ziarna. Łatwo to zaobserwować doświadczalnie, gdyż kwasy fenolowe nadają kawie goryczkę, która częściej towarzyszy wersji w granulkach. Należy jednak pamiętać, że nośnikiem dla kawowego wyciągu jest maltodekstryna, której indeks glikemiczny jest wyższy niż nawet w przypadku cukru. Dlatego osobom z cukrzycą i ogólnie zaburzeniami glikemii, a także lipidowymi, polecana jest kawa parzona.