
Co warto stosować zamiast cukru? Sprawdź! Poznaj też szkodliwe słodziki, które lepiej omijać
Czym zastępować cukier w napojach i posiłkach? Na pewno naturalnymi słodzikami!
Sprawdź, które zamienniki cukru wybierać, a których najlepiej unikać!
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Stewia
SŁODZIK NA „TAK”!
Wyciąg z rośliny o nazwie Stevia rebaudiana zawiera glikozydy stewiolowe (E960), które są ok. 100 razy słodsze od cukru. Stosuje się ją więc w tak niewielkich ilościach, że praktycznie nie dostarczają kalorii.
Związki te mają właściwości prozdrowotne, m.in. mogą zmniejszać nadciśnienie o 6-14 procent, a także obniżać poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą.
Inne badania wykazały też, że może poprawiać wrażliwość komórek organizmu na insulinę oraz ograniczać utlenianie cholesterolu LDL i ilość tworzonych przez niego złogów miażdżycowych. Wpływ stewii na zdrowie obejmuje więc profilaktykę cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i innych chorób cywilizacyjnych.
Smak słodzika ze stewią może różnić się w zależności od wytwórcy, dlatego warto poszukać produktu o optymalnych walorach. Należy też unikać tych zamienników cukru, które oprócz związków ze stewii (indeks glikemiczny równy 0) zawierają wypełniacz w postaci maltodekstryny. Związek ten ma wysoki indeks glikemiczny – IG 105, czyli powyżej pierwotnie przyjętej skali! Dla porównania czysta sacharoza ma IG 68.

Ksylitol
SŁODZIK NA „TAK”!
Ksylitol (E967) to cukier brzozowy, pozyskiwany w procesie destylacji z drewna tego drzewa, choć coraz częściej produkowany przemysłowo w ramach fermentacji mikrobiologicznej.
Ksylitol jest alkoholem wielowodorotlenowym (tzw. poliolem), cenionym ze względu na właściwości przeciwgrzybicze, wzmacniające działanie antybakteryjne innych związków (np. przeciwpróchniczych stosowanych w pastach do zębów) i zwalczające niektóre wirusy, np. hRSV.
Ksylitol sprzyja zdrowiu zębów, a działając alkalizująco poprawia gospodarkę mineralną w organizmie, wspomagając profilaktykę osteoporozy.
Nie podnosi przy tym stężenia glukozy i lipidów we krwi, ale nadmiar powoduje wzdęcia i biegunki. Ksylitol zwiększa bowiem ilość w wodzie w jelicie i ulega fermentacji z udziałem obecnych tam korzystnych bakterii. Ten efekt może korzystny dla osób z zaparciami, jednak inni będą chcieć ograniczyć spożycie tego związku do optymalnych ilości. Jego tolerancję łatwo jednak zwiększyć, zaczynając od spożywania niewielkich dawek.
Ksylitol zapewnia 2,4 kcal na 1 g, czyli dostarcza 2/3 dawki kalorii pozyskiwanej z takiej samej ilości zwykłego cukru. Ma przy tym zbliżoną słodycz i smak, choć pozostawia delikatny chłodzący posmak w ustach.

Jakon (yacon)
SŁODZIK NA „TAK”!
Ten mało jeszcze popularny, choć dostępny w Polsce produkt to bulwy południowoamerykańskiej rośliny o nazwie Smallanthus sonchifolius. Najczęściej występuje w postaci syropu o bardzo wysokiej zawartości fruktooligosacharydów (FOS). To związki cukrowe zaliczane do błonnika rozpuszczalnego w wodzie, które stanowią pożywkę dla korzystnej mikroflory jelitowej, czyli są tzw. prebiotykiem.
Dzięki swoim właściwościom syrop z yaconu jest stosowany jako suplement diety wspomagający odchudzanie, który w badaniach okazał się znacznie zwiększać spadek masy ciała u stosujących go kobiet.
Ponieważ syrop z yaconu zawiera przewagę nieprzyswajalnych w organizmie związków, zapewnia jedynie 1/3 kalorii cukru, czyli 133 kcal w 100 g (i 20 kcal w łyżce). Choć jest mniej słodki od sacharozy i trzeba używać go w większych ilościach, ma przy tym bardzo niski indeks glikemiczny (IG 1).
Tak, jak w przypadku wszystkich związków bogatobłonnikowych, nadmiar tych z jakonu również może działać rozluźniająco na stolec, powodować gazy i łagodne dolegliwości trawienne.