1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Na choroby tarczycy w Polsce cierpi już co 5 osoba, ale...
fot. yuriisokolov/123rf.com

Na choroby tarczycy w Polsce cierpi już co 5 osoba, ale połowa z chorych nie zdaje sobie z tego sprawy. Chora tarczyca nie boli, a niecharakterystyczne objawy takie jak chudnięcie czy tycie, wypadanie włosów, łamliwość paznokci czy odczuwanie wyczerpania lub rozdrażnienia łatwo zrzucić na karb zmęczenia lub infekcji.

Co szkodzi tarczycy i jak o nią dbać, aby nie dopuścić do rozwoju chorób? Sprawdź, jak zapobiegać chorobom tarczycy oraz jak leczyć już istniejące?

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 8
Utrzymanie odpowiedniego poziomu jodu zapobiega rozwojowi...
fot. gbh007/123rf.com

Nieodpowiedni poziom jodu

Utrzymanie odpowiedniego poziomu jodu zapobiega rozwojowi większości chorób tarczycy. Jod jest niezbędnym mikroelementem koniecznym do produkcji hormonów tarczycy: trójjodotyroniny i tyroksyny. Jego naturalnym źródłem są ryby morskie i owoce morza oraz niektóre wody mineralne. W diecie Polaków jest go zbyt mało, dlatego obowiązkowo wzbogacana o ten pierwiastek jest sól kuchenna, nie należy się więc jej obawiać, ale spożywać w ilości nie większej niż 5 g na dobę (mała, płaska łyżeczka).

Dzienne zapotrzebowanie na jod natomiast wynosi 150–300 μg. Szczególnie o jego prawidłowy poziom powinny dbać kobiety w ciąży, ponieważ pierwiastek ten wpływa także na rozwój mózgu i układu nerwowego u dziecka.

3 z 8
Nadmiar cukru jest szkodliwy i prowadzi do rozwoju wielu...
fot. highwaystarz/123rf.com

Za dużo cukru

Nadmiar cukru jest szkodliwy i prowadzi do rozwoju wielu chorób, wśród których znajdują się również choroby tarczycy, a przede wszystkim te o podłożu autoimmunologicznym (choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa). Spożywanie zbyt dużych ilości słodyczy czy słodkich napojów podwyższa poziom cukru we krwi, co podrażnia trzustkę i może doprowadzić do rozwoju insulinooporności. Zbyt wysoki poziom insuliny wpływa na obniżenie poziomu hormonów tarczycy.

4 z 8
Soja może zaburzać wchłanianie leków stosowanych przy...
fot. jedimaster/123rf.com

Ostrożnie z soją

Soja może zaburzać wchłanianie leków stosowanych przy niedoczynności tarczycy, dlatego nie należy spożywać tofu, mleka sojowego czy sosu sojowego bezpośrednio przed lub po przyjęciu leków, ale zachować ok. 3-4-godzinny odstęp. Na soję powinny również uważać osoby z niedoborem jodu, ponieważ izoflawony zawarte w soi mogą zmniejszać u nich poziom hormonów tarczycy.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Posiłki low carb są łatwe, pyszne i zdrowe. Wypróbuj przepisy!

Posiłki low carb są łatwe, pyszne i zdrowe. Wypróbuj przepisy!

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Zobacz również

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę