3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Sól stosowana jest przede wszystkim jako konserwant oraz...
fot. pixabay.com

Za dużo soli

Sól stosowana jest przede wszystkim jako konserwant oraz przyprawa, a jej głównym składnikiem jest chlorek sodu (NaCl), który razem z potasem reguluje ciśnienie krwi. Niektóre rodzaje soli zawierają także jod, który bierze udział w produkcji hormonów tarczycy.

Sól jest niezbędnym składnikiem w naszej diecie ze względu na zawartość sodu, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie. Jednak jej nadmiar może doprowadzić do rozwoju kamicy nerkowej. Norma dla zdrowej osoby wynosi: 5 g soli (2 g sodu).

Ograniczenie spożycia soli nie polega jedynie na nie dosalaniu przyrządzanych potraw, ale też na unikaniu gotowych produktów, które ją zawierają w nadmiernych ilościach, a są to m.in. sery żółte, feta, wędliny, chipsy, fast-foody, a nawet napoje i wody mineralne.

Zobacz również

Jak się więcej ruszać? Poznaj 7 prostych sposobów

Jak się więcej ruszać? Poznaj 7 prostych sposobów

Prosty sposób na szybkie schudnięcie. Ćwiczenia z kettlebell na ekspresowe spalanie

Prosty sposób na szybkie schudnięcie. Ćwiczenia z kettlebell na ekspresowe spalanie

Polecamy

GIS 24.05 wydał nowe ostrzeżenie! Masz to w domu?

GIS 24.05 wydał nowe ostrzeżenie! Masz to w domu?

Masz 60 lat i już nie musisz chodzić do ginekologa? To błąd. Zrób badania za darmo

Masz 60 lat i już nie musisz chodzić do ginekologa? To błąd. Zrób badania za darmo

Szef WHO: Przygotujmy się na chorobę jeszcze bardziej śmiercionośną niż Covid

Szef WHO: Przygotujmy się na chorobę jeszcze bardziej śmiercionośną niż Covid

Dodaj ogłoszenie