Co szkodzi nerkom? Te rzeczy mogą doprowadzić do wystąpienia kamicy nerkowej, bólu i niewydolności nerek. Zobacz, jak zadbać o nerki
Za dużo soli
Sól stosowana jest przede wszystkim jako konserwant oraz przyprawa, a jej głównym składnikiem jest chlorek sodu (NaCl), który razem z potasem reguluje ciśnienie krwi. Niektóre rodzaje soli zawierają także jod, który bierze udział w produkcji hormonów tarczycy.
Sól jest niezbędnym składnikiem w naszej diecie ze względu na zawartość sodu, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie. Jednak jej nadmiar może doprowadzić do rozwoju kamicy nerkowej. Norma dla zdrowej osoby wynosi: 5 g soli (2 g sodu).
Ograniczenie spożycia soli nie polega jedynie na nie dosalaniu przyrządzanych potraw, ale też na unikaniu gotowych produktów, które ją zawierają w nadmiernych ilościach, a są to m.in. sery żółte, feta, wędliny, chipsy, fast-foody, a nawet napoje i wody mineralne.