3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Sól stosowana jest przede wszystkim jako konserwant oraz...
fot. pixabay.com

Za dużo soli

Sól stosowana jest przede wszystkim jako konserwant oraz przyprawa, a jej głównym składnikiem jest chlorek sodu (NaCl), który razem z potasem reguluje ciśnienie krwi. Niektóre rodzaje soli zawierają także jod, który bierze udział w produkcji hormonów tarczycy.

Sól jest niezbędnym składnikiem w naszej diecie ze względu na zawartość sodu, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie. Jednak jej nadmiar może doprowadzić do rozwoju kamicy nerkowej. Norma dla zdrowej osoby wynosi: 5 g soli (2 g sodu).

Ograniczenie spożycia soli nie polega jedynie na nie dosalaniu przyrządzanych potraw, ale też na unikaniu gotowych produktów, które ją zawierają w nadmiernych ilościach, a są to m.in. sery żółte, feta, wędliny, chipsy, fast-foody, a nawet napoje i wody mineralne.

Zobacz również

Uwaga na wielkanocne słodycze! Mogą być pełne „chemii” i szkodliwych tłuszczów

Uwaga na wielkanocne słodycze! Mogą być pełne „chemii” i szkodliwych tłuszczów

Dlaczego warto jeść chrzan? Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka

Dlaczego warto jeść chrzan? Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka

Polecamy

GIS wycofuje popcorn ze sklepów. Wykryto w nim niebezpieczne substancje

GIS wycofuje popcorn ze sklepów. Wykryto w nim niebezpieczne substancje

GIS 27.03: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

GIS 27.03: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

Jeziora mogą chronić przed COVID-19. To teoria polskiego badacza, która się sprawdza

Jeziora mogą chronić przed COVID-19. To teoria polskiego badacza, która się sprawdza

Dodaj ogłoszenie