
Zbyt częste jedzenie majonezu sprzyja nadciśnieniu
Oprócz tego, że majonez jest źródłem tłuszczów nienasyconych to zawiera także dużo sodu. Zbyt wysoki poziom sodu w organizmie szczególnie w połączeniu z dużą ilością tłuszczu może prowadzić do nadciśnienia i zwiększać ryzyko chorób serca oraz układu krążenia.

Wspiera pracę serca
Co zaskakujące, zbyt wysokie spożycie majonezu zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, ale spożywanie go w niewielkich ilościach raz na jakiś czas wpływa korzystnie na pracę serca. Dzieje się tak ze względu na zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3, pochodzące głównie z oleju, które regulują ciśnienie krwi, a także korzystnie wpływają na pracę mózgu i układu nerwowego. Nieduże ilości sosu mogą więc zapobiegać udarom mózgu czy zawałom serca.

Ułatwia przyswajanie składników odżywczych
Ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych majonez pomaga przyswajać składniki odżywcze. Wiele witamin rozpuszcza się bowiem w tłuszczach, dzięki czemu spożycie majonezu ułatwia ich wchłanianie. Śmiało możesz więc dodawać niewielką ilość majonezu do sałatek czy surówek, dzięki czemu zawarte w nich witaminy takie jak A, E, D i K organizm lepiej przyswoi.

Majonez poprawia kondycję skóry i włosów
Majonez nie tylko ułatwia wchłanianie witamin, ale sam też je zawiera. Pochodząca z oleju, żółtek jaj i cytryny witamina E, usprawnia pracę serca, a także poprawia wygląd skóry i włosów, a witamina K bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Kwasy tłuszczowe omega-3, również dobroczynnie wpływają na wygląd skóry, a także na pracę mózgu i serca.
Majonez zawiera też L-cysteinę, która jest aminokwasem odgrywającym ważną rolę we wzroście włosów. Natomiast obecność w nim białka, sprawia, że włosy stają się silne i grube. Majonezu możesz także użyć zewnętrznie w formie maseczki na włosy.