
Chai masala
Przygotowanie: zagotuj 1,5 szklanki wody i dodaj niej porcję mieszanki przypraw masala, 1 łyżkę startego imbiru i 2 łyżki sypanej czarnej herbaty liściastej. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj 1, 5 szklanki mleka, 1-2 łyżeczki cukru i zagotuj. Gotuj jeszcze na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aby mleko się nie przypaliło. Odstaw na 5 minut i odcedź.
Działanie: rozgrzewające, poprawiające odporność, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, podnoszące poziom czujności i energii, poprawiające trawienie

Cydr jabłkowy z cynamonem
Przygotowanie: wlej do garnuszka porcję cydru, dodaj laskę cynamonu cejlońskiego i kilka goździków. Zagotuj, a po lekkim przestudzeniu dosłodź miodem do smaku.
Działanie: rozgrzewające, wspierające odporność, przeciwbólowe i przeciwwirusowe

Zimą należy także unikać picia zimnych napojów – z lodówki czy podawanych z kostkami lodu, ponieważ w naszych gardłach dochodzi wtedy do obkurczenia naczyń krwionośnych.

Czym rozgrzać organizm od środka?
Kubek ciepłego naparu wypity w towarzystwie bliskiej osoby to najlepszy sposób, aby rozgrzać organizm od środka.