
Kwasy omega-3
Jednym z najbardziej wartościowych źródeł kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie – ich spożywanie zalecane jest osobom, które chcą wzmocnić organizm i poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego.
Przy czym nie należy spożywać ryb morskich częściej niż raz w tygodniu, ponieważ wysokotłuszczowa dieta, może przyczynić się do spadku odporności m.in. przez obniżenie produkcji limfocytów T, które biorą udział w reakcji odpornościowej. Kwasy omega-3 występują w głównej mierze w tłustych rybach, a przede wszystkim w: makreli, sardynkach, łososiu, pstrągu i tuńczyku. Alternatywą dla wegan i wegetarian, a także dla osób, które nie przepadają za rybami, jest olej lniany. Z powodzeniem można go dodawać do sałatek, kanapek i koktajli owocowych, a nawet spożywać samodzielnie w ramach podniesienia odporności i zapobiegania różnym infekcjom.

Na prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, a więc i całego organizmu, w głównej mierze wpływa odpowiednia dieta. Z tego względu osoby, które często łapią infekcje, powinny przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i zrezygnować z wysokoprzetworzonych produktów spożywczych.