
Kwas jabłkowy
Kwas jabłkowy, który znajdziemy w jabłkach i gruszkach, sprzyja wchłanianiu żelaza z innych pokarmów. W przypadku https://stronazdrowia.pl/anemia-objawy-przyczyny-skutki-i-leczenie-anemia-sierpowata-aplastyczna-z-niedoboru-zelaza-i-inne-rodzaje/ar/c14-14056151 możemy np. sięgnąć po wodę z octem jabłkowym, sok z jabłek lub dodawać jabłka i gruszki do sałatek, a ocet jabłkowy do dressingu.

Ogórki kiszone
Kwas mlekowy zawarty w ogórkach kiszonych zwiększa przyswajalność żelaza. Dobrze jest dodać je do kanapek czy schrupać w czasie obiadu – dzięki temu łatwiej przyswoimy żelazo z innych produktów.

Sok pomidorowy
Picie https://stronazdrowia.pl/wygladzi-skore-ulatwi-odchudzanie-i-wzmocni-serce-poznaj-powody-dlaczego-warto-pic-sok-pomidorowy-przemyc-smak-lata-na-jesien-i/ar/c14-17237323 nie tylko chroni komórki naszego organizmu przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, ale może też wspomóc wchłanianie przez organizm żelaza i zapobiegać anemii.
Jak pisała Monika Góralska na Stronie Zdrowia:
– Wypicie jednej szklanki (240 ml) soku pomidorowego pokrywa prawie całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (74 proc.) oraz prawie 1/4 zapotrzebowania na witaminę A (22 proc.).
Dlatego też dobrze jest sięgnąć po szklankę soku pomidorowego i pić na zdrowie.