
Owoce cytrusowe
Nie ulega wątpliwości, że wszystkie cytrusy: pomarańcze, cytryny, grejpfruty czy limonki są bardzo zdrowe. Jednak zawarte w nich kwasy mogą bardzo szkodliwie wpłynąć na szkliwo. Zęby stają się wówczas podatniejsze na działanie bakterii oraz bardziej wrażliwe na ciepło lub zimno. Aby ograniczyć wpływ kwasów na szkliwo, należy jeść cytrusy jednocześnie z innymi produktami oraz regularnie myć zęby. Jednak trzeba pamiętać, aby zaczekać z tym ok. 30 min. od skończenia posiłku, aby nie uszkodzić szkliwa rozmiękczonego kwasami.

Ocet
Osoby dbające o zęby powinny być ostrożne w sięganiu po potrawy zawierające ocet. Ma on bardzo niskie pH – mieszczące się w zakresie 2–3, co działa niekorzystanie na szkliwo. Podczas spożywania potraw o niskim pH dochodzi do rozpuszczania tkanek twardych zęba przez kwasy pochodzenia niebakteryjnego. Zmiany te mogą być bardzo głębokie i nieodwracalne.

Problemy ze szkliwem prowadzą do uszkodzeń zębów.