3 z 7
Poprzednie
Następne
Burger Drwala, pizza, frytki, a może kebab? Teraz możesz jeść je bez wyrzutów sumienia! Wypróbuj przepisy na ich zdrowszą fit wersję
Kebab w bułce i tortilli
Przeciętny kebab z mięsem wołowym waży ok. 450 g, a jego kaloryczność wynosi prawie 850 kcal. Dostarcza również 47 g tłuszczu, z czego 27 g to nasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo potrawa jest źródłem 28 g białka, 3 g soli oraz 6 g błonnika pokarmowego.
Dodatek sosu na bazie majonezu lub śmietany dodatkowo zwiększa udział tłuszczy nasyconych w potrawie.
Warto zastąpić tradycyjny kebab wersją fit – zamiast mięsa użyć tofu, czyli sera sojowego. Wystarczy przyprawić i staranne upiec zamarynowane kawałki, a później dodać sos jogurtowy i ulubione warzywa.
Porcja fit kebaba o wadze 450 g będzie źródłem 350 kcal, w tym 16 g białka i tylko 9 g tłuszczu.