
Okład z imbiru
Imbir charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi oraz przeciwwymiotnymi, dlatego bardzo często dodawany jest do różnych leczniczych naparów. Jednak niewiele osób wie, że jego zastosowanie jest znacznie szersze. Okłady z imbiru mogą przynieść doraźna ulgę w przypadku bólu kolana. Jak je przygotować? Wystarczy pokroić na plastry 100 g imbiru, zalać gorącą wodą i odczekać ok. 30 minut. W tak przygotowanym naparze należy zanurzyć czystą gazę opatrunkową, przyłożyć do bolącego miejsca i trzymać ok. 45 minut.

Okład z octu
Jednym ze starych sposobów uśmierzania bólu jest zastosowanie okładów w octem. Najlepiej użyć octu winnego, jednak niektórzy zdecydowanie wolą ocet jabłkowy, ponieważ ma mniej intensywny zapach. Zastosowanie takiego kompresu daje uczucie chłodu oraz delikatnie zmniejsza obrzęk i ból kolana. Jak go przygotować? Wystarczy czystą gazę opatrunkową zanurzyć w roztworze octu, przyłożyć w bolące miejsce i przytrzymać ok. 40 minut.

Okłady z kapusty
Okłady z liści kapusty były stosowane tradycyjnie w celu łagodzenia opuchlizny i zmniejszania dolegliwości bólowych. Mimo braku badań naukowych, które mogłyby potwierdzić te właściwości, metoda ma wielu zwolenników. Jak przygotować okłady? Wystarczy delikatnie zmiażdżyć liść w rękach lub zgnieść za pomocą tłuczka, po czym nałożyć na bolące kolano, owinąć bandażem i zostawić na kilka godzin. Następnie skórę należy dokładnie umyć.

By móc leczyć ból kolan, należy poznać pierwotną przyczynę problemu.