5 z 10
Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku...
fot. stockking/freepik

Słodycze i słodkie napoje

Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku chorób przewlekłych (m.in. choroby wieńcowej serca i cukrzycy typu 2), a także ograniczać zdolność układu odpornościowego do zwalczania chorób. Co więcej, wykazano, że wysoki poziom cukru we krwi może zaburzać funkcjonowanie bariery jelitowej i zaburzać równowagę bakterii jelitowych, co może zmieniać odpowiedź immunologiczną i zwiększać podatność organizmu na infekcje.

Ograniczenie spożycia żywności i napojów o wysokiej zawartości dodanego cukru (ciast, lodów, słodyczy i słodkich napojów) może poprawić ogólny stan zdrowia i korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy.

6 z 10
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

7 z 10
Przetworzone i zwęglone mięso jest bogate w AGE (końcowe...
fot. freepik

Przetworzone i zwęglone mięso

Przetworzone i zwęglone mięso jest bogate w AGE (końcowe produkty zaawansowanej glikacji). Jego wyższą zawartość znajdziemy m.in. w smażonym boczku, pieczonych udkach kurczaka ze skórą czy grillowanym steku.

Przetworzone mięso zawiera też tłuszcze nasycone. Jak sugerują niektóre badania, dieta, która jest bogata w tłuszcze nasycone i uboga w tłuszcze nienasycone, może przyczyniać się do obniżenia odporności. Dodatkowo duże spożycie przetworzonego i zwęglonego mięsa zostało powiązane z różnymi chorobami, w tym rakiem okrężnicy.

8 z 10
Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje zarówno...
fot. jcomp/freepik

Produkty bogate w tłuszcze omega-6

Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje zarówno tłuszczów omega-6, jak i omega-3. Jednak zachodnie diety są zazwyczaj bogate w tłuszcze omega-6, a ubogie w omega-3. Właśnie ten brak równowagi został powiązany ze zwiększonym ryzykiem chorób i prawdopodobnie nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Potrzebne są jednak dalsze badania, by zrozumieć skomplikowany związek między tłuszczami omega-6 i omega-3.

Naukowcy zalecają zachowanie zdrowej równowagi między nimi, która powinna wynosić od 1:1 do 4:1. Oznacza to spożywanie większej ilości produktów bogatych w kwasy omega-3, (m.in. łosoś, orzechy włoskie, nasiona chia), a mniejszej tych bogatych w kwasy omega-6 (takich jak olej rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany i sojowy).

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?