5 z 9
Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku...
fot. stockking/freepik

Słodycze i słodkie napoje

Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku chorób przewlekłych (m.in. choroby wieńcowej serca i cukrzycy typu 2), a także ograniczać zdolność układu odpornościowego do zwalczania chorób. Co więcej, wykazano, że wysoki poziom cukru we krwi może zaburzać funkcjonowanie bariery jelitowej i zaburzać równowagę bakterii jelitowych, co może zmieniać odpowiedź immunologiczną i zwiększać podatność organizmu na infekcje.

Ograniczenie spożycia żywności i napojów o wysokiej zawartości dodanego cukru (ciast, lodów, słodyczy i słodkich napojów) może poprawić ogólny stan zdrowia i korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy.

6 z 9
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

7 z 9
Przetworzone i zwęglone mięso jest bogate w AGE (końcowe...
fot. freepik

Przetworzone i zwęglone mięso

Przetworzone i zwęglone mięso jest bogate w AGE (końcowe produkty zaawansowanej glikacji). Jego wyższą zawartość znajdziemy m.in. w smażonym boczku, pieczonych udkach kurczaka ze skórą czy grillowanym steku.

Przetworzone mięso zawiera też tłuszcze nasycone. Jak sugerują niektóre badania, dieta, która jest bogata w tłuszcze nasycone i uboga w tłuszcze nienasycone, może przyczyniać się do obniżenia odporności. Dodatkowo duże spożycie przetworzonego i zwęglonego mięsa zostało powiązane z różnymi chorobami, w tym rakiem okrężnicy.

8 z 9
Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje zarówno...
fot. jcomp/freepik

Produkty bogate w tłuszcze omega-6

Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje zarówno tłuszczów omega-6, jak i omega-3. Jednak zachodnie diety są zazwyczaj bogate w tłuszcze omega-6, a ubogie w omega-3. Właśnie ten brak równowagi został powiązany ze zwiększonym ryzykiem chorób i prawdopodobnie nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Potrzebne są jednak dalsze badania, by zrozumieć skomplikowany związek między tłuszczami omega-6 i omega-3.

Naukowcy zalecają zachowanie zdrowej równowagi między nimi, która powinna wynosić od 1:1 do 4:1. Oznacza to spożywanie większej ilości produktów bogatych w kwasy omega-3, (m.in. łosoś, orzechy włoskie, nasiona chia), a mniejszej tych bogatych w kwasy omega-6 (takich jak olej rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany i sojowy).

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?