
Słodycze i słodkie napoje
Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku chorób przewlekłych (m.in. choroby wieńcowej serca i cukrzycy typu 2), a także ograniczać zdolność układu odpornościowego do zwalczania chorób. Co więcej, wykazano, że wysoki poziom cukru we krwi może zaburzać funkcjonowanie bariery jelitowej i zaburzać równowagę bakterii jelitowych, co może zmieniać odpowiedź immunologiczną i zwiększać podatność organizmu na infekcje.
Ograniczenie spożycia żywności i napojów o wysokiej zawartości dodanego cukru (ciast, lodów, słodyczy i słodkich napojów) może poprawić ogólny stan zdrowia i korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy.

Smażona żywność
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.
Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Przetworzone i zwęglone mięso
Przetworzone i zwęglone mięso jest bogate w AGE (końcowe produkty zaawansowanej glikacji). Jego wyższą zawartość znajdziemy m.in. w smażonym boczku, pieczonych udkach kurczaka ze skórą czy grillowanym steku.
Przetworzone mięso zawiera też tłuszcze nasycone. Jak sugerują niektóre badania, dieta, która jest bogata w tłuszcze nasycone i uboga w tłuszcze nienasycone, może przyczyniać się do obniżenia odporności. Dodatkowo duże spożycie przetworzonego i zwęglonego mięsa zostało powiązane z różnymi chorobami, w tym rakiem okrężnicy.

Produkty bogate w tłuszcze omega-6
Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje zarówno tłuszczów omega-6, jak i omega-3. Jednak zachodnie diety są zazwyczaj bogate w tłuszcze omega-6, a ubogie w omega-3. Właśnie ten brak równowagi został powiązany ze zwiększonym ryzykiem chorób i prawdopodobnie nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Potrzebne są jednak dalsze badania, by zrozumieć skomplikowany związek między tłuszczami omega-6 i omega-3.
Naukowcy zalecają zachowanie zdrowej równowagi między nimi, która powinna wynosić od 1:1 do 4:1. Oznacza to spożywanie większej ilości produktów bogatych w kwasy omega-3, (m.in. łosoś, orzechy włoskie, nasiona chia), a mniejszej tych bogatych w kwasy omega-6 (takich jak olej rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany i sojowy).

















