
W czym jest magnez? 5 tanich źródeł tego pierwiastka
Spożywanie produktów o dużej zawartości magnezu wpływa pozytywnie na nasz nastrój, pracę mięśni – w tym serca – oraz na jakość snu. Zobacz na kolejnych slajdach, jak łatwo i tanio wprowadzić je do swojej diety.

Otręby pszenne – 2 zł za 150 g
Otręby pszenne zawierają 611 mg w 100 g. Łatwo wprowadzić je do diety dodając je np. do koktajlu, sałatki czy muesli. Bezpieczna dzienna ilość to 2-3 łyżki. Ze spożycia otrębów powinny zrezygnować osoby z IBS, nietolerancją glutenu, osteoporozą i anemią.

Siemię lniane – 4 zł za 200 g
Siemię lniane dostarcza aż 392 mg magnezu w 100 g. Może być stosowane jako dodatek do owsianki, jogurtu czy sałatki, jednak głównie pite jest jako „kisiel lniany”. Zalecana ilość to 1-3 łyżki dziennie. Wymaga przyjmowania dodatkowych ilości wody.

Kakao – 5 zł za 80 g
Kakao dostarcza 420 mg magnezu w 100 g. Jest jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy. Z łatwością można włączyć je do codziennej diety, przyrządzając na jego bazie ciepły napój lub dodając je do kawy. Kakao nie zawiera kofeiny, więc można pić je zarówno rano, jak i przed snem.