5 z 7
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z...
fot. airborne77/123rf

Produkty zawierające cukier

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Sorbonne Paris Nord University, spożycie cukru wiąże się z wyższym ryzykiem zachorowania na raka. Wynika to m.in. z tego, że wraz ze spożyciem cukru, wzrasta możliwość wystąpienia otyłości i zachorowania na cukrzycę typu 2.

Zarówno cukrzyca, jak i otyłość, sprzyjają występowaniu stanów zapalnych i stresowi oksydacyjnemu. a to może zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka. Cukrzyca typu 2 sprzyja rozwojowi m.in. raka jajnika, nowotworów piersi i macicy.

6 z 7
Smażenie, opiekanie i pieczenie to nienajlepszy sposób...
fot. gbh007/123rf

Potrawy smażone

Smażenie, opiekanie i pieczenie to nienajlepszy sposób przygotowania potraw. W czasie tego procesu w potrawach zawierających skrobię, pojawia się akryloamid – związek, który uszkadza ludzkie DNA i może nawet doprowadzić do śmierci naszych komórek.

Sięganie po frytki, chipsy i tłuste smażone mięsa, niesie za sobą także wystąpienie otyłości oraz cukrzycy typu 2. Obydwie te choroby sprzyjają występowaniu stanów zapalnych w organizmie oraz wzmagają stres oksydacyjny – kolejne czynniki wpływające na rozwój nowotworów.

7 z 7
Nasz codzienny jadłospis ma dużo większe znaczenie, niż do...
fot. https://www.gettyimages.com/ Panupong Piewkleng

Nasz codzienny jadłospis ma dużo większe znaczenie, niż do tej pory sądzono. Kolejne badania udowadniają związki między błędami żywieniowymi, a wzrostem zachorowań na raka.

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw