
Czekoladowa owsianka
Do owsianki dodaj kakao, a wzbogacisz ją nie tylko o czekoladowy smak, ale także cenne wartości. Kakao jest źródłem potasu i żelaza, zawiera także przeciwutleniacze. Dzięki temu wspiera ono pracę serca, mięśni oraz układu nerwowego i krwionośnego. Antyoksydanty natomiast sprawiają, że wyglądasz młodziej i czujesz się lepiej.
Do owsianki możesz również dodać gorzką czekoladę, która jest bogata w zdrowe tłuszcze. Nie obawiaj się, że zwiększy ona kaloryczność owsianki i sprawi, że nie będzie ona już tak zdrowa. Pamiętaj jednak, aby wybierać gorzką czekoladę o co najmniej 70 proc. zawartości kakao, ponieważ taka czekolada zawiera mniejszą ilość cukru. Zwróć też uwagę, aby miała ona jak najkrótszą listę składników i nie zawierała zbędnych konserwantów czy emulgatorów.

Przyprawy do owsianki
Do owsianki można dodać przyprawy takie jak cynamon, imbir, kurkuma czy kardamon. Można również dodać tzw. superfoods w proszku takie jak spirulina, maca czy młody jęczmień. Przyprawy nie tylko dodadzą smaku, ale też wzbogacą owsiankę o cenne właściwości. Wzmacniają one odporność i wpływają pozytywnie na pracę serca, wspomagają trawienie i dodają energii.